Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

22η επέτειος της Ομόνοιας: Ομοψυχία για να αντικρουστεί ο εθνικισμός που καλπάζει στην Αλβανία


Ξεκάθαρο το μήνυμα και από το εθνικό κέντρο-ενότητα και ομοψυχία για να αντικρουστεί ο εθνικισμός που καλπάζει στην Αλβανία και επιβουλεύεται την ύπαρξη του Β.Ελληνισμού

«Ψηλά το κεφάλι! Η Ελλάδα είναι κάτι πολύ μεγάλο και να είστε περήφανοι που ο καθένας σας ξεχωριστά και όλοι μαζί την κουβαλάτε μέσα σας!» Αυτό αποτέλεσε μια βασική ιδέα του μηνύματος που θέλησε να περάσει ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς, χαιρετώντας μέσα σε πολύ εγκάρδιο κλίμα τη συνάντηση στελεχών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, στη Δερβιτσάνη. Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση που αποτελεί πάντοτε και μια καλή ευκαιρία απολογισμού για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, αυτή για την επέτειο ίδρυσης της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ.Σήμερα ήταν η εκδήλωση για την 22η Επέτειο ίδρυσης. Έλληνες απ’ όλα τα σημεία όπου ζουν στη Βόρειο Ήπειρο, του Αγίους Σαράντα, Δέλβινο, Δερόπολη,Χιμάρα, Κορυτσά, Τίρανα κ.α., μαζί με τους εκπροσώπους των Ελληνοβλάχων συναντήθηκαν απ’ το πρωί στον Ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Δερβιτσάνη όπου μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε Μνημόσυνο για τα στελέχη και ιδρυτές της Οργάνωσης που έχουν αναπαυθεί εν Κυρίω, ενώ διαβάστηκε και η Βασιλόπιτα της Οργάνωσης που στη συνέχεια έκοψε ο Πρόεδρός της κ. Βασίλης Μπολάνος.

Μαζί τους ήταν, όπως προαναφέρθηκε, ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς μαζί με τους συνεργάτες του, τον Γενικό Πρόξενο Αργυροκάστρου κ. Νικόλαο Κοτροκόη και εκείνον της Κορυτσάς κ. Ιωάννη Πεδιώτη. Επίσης εκπροσωπήθηκε δια του βουλευτή κ. Γεωργίου Στύλιου η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ δια του βουλευτή κ. Κώστα Μπάρκα. Και οι δύο χαιρέτισαν στη συνέχεια στο Πολιτιστικό Κέντρο της κοινότητας Δερβιτσάνης.
 
Η συμμετοχή ήταν συγκινητική και απόδειξη ότι ο Ελληνισμός ξέρει να αγωνίζεται, λαμβάνει σωστά και αναλύει την διέγερση του ανθελληνισμού στην Αλβανία και ξέρει ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί για τους γηγεννείς Έλληνες της Βορείου Ηπείρου την καλύτερη δυνατή πολιτική ασπίδα και σημείο αναφοράς για την ενότητα στον εθνικό αγώνα.

Την κεντρική ομιλία στην Εκδήλωση είχε ο Πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Βασίλης Μπολάνος ο οποίος μαζί με την ανησυχία του για την έξαρση του εθνικισμού στην Αλβανία που στοχεύει την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, άλλη μια φορά αναφέρθηκε στην ανάγκη συστράτευσης των δυνάμεων αυτού του ελληνισμού με καλύτερη απόδειξη της εκλογές του Ιουνίου 2013. Η ΟΜΟΝΟΙΑ θα παραμείνει μια ανοιχτή αγκαλιά και ένα μετερίζι για όλους όσους πιστεύουν στον αγώνα για τη διαιώνιση της παρουσίας μας στα πάτρια αυτά εδάφη. Και στήριξη του αγώνα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι βέβαια και η συστράτευση στο εκλογικό της σκέλος το ΚΕΑΔ.

Στην εκδήλωση ακούστηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζητωκραυγές το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια και εκείνο του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Κ. Τσιάρα. Τα μηνύματα απ’ το εθνικό κέντρο ήταν για άλλη μια φορά ξεκάθαρα: ενότητα,ομοψυχία για να αντικρουστεί ο εθνικισμός που καλπάζει στην Αλβανία και επιβουλεύεται την ύπαρξη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού αλλά και που δυναμιτίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Ο Έλληνας Πρέσβης, διευρύνοντας την ανάλυση στο χαιρετισμό του, ήταν πιο άμεσος: οι εθνικιστικές ομάδες στην Αλβανία και ο ανθελληνισμός τους βρίσκουν πολλές φορές πάτημα στην έλλειψη ομόνοιας στους κόλπους της ΕΕΜ. Και αυτό πρέπει να ξεπεραστεί άμεσα.

Στην εκδήλωση το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, βουλευτής. Εξέφρασε την υπερηφάνεια που η ΟΜΟΝΟΙΑ καταφέρνει όλα αυτά τα χρόνια να είναι γνήσια και πιστή στο πρόγραμμα της, να μην αλλοιώνει τους στόχους και να προπορεύεται των εξελίξεων με σοφία προς όφελος της κοινότητας των Ελλήνων για την οποία ιδρύθηκε και αγωνίζεται. Ήταν άμεσος και σε ότι αφορά την Ελλάδα και το εθνικό κέντρο:περισσότερη φροντίδα δια των συντάξεων υπερηλίκων απόρων. Η τρίτη γενιά σήμερα στη Βόρεια Ήπειρο είναι η πληθυσμιακή ομάδα εκείνη που στα χρόνια του αδίσταχτου διωγμού και του απολύτου κλεισίματος της Αλβανία κράτησε τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία και μεταλαμπάδευσε στους νεότερους. Έστω και για την πολύτιμη αυτή προσφορά στο έθνος δεν τους ταιριάζει ο εμπαιγμός. Επίσης επωφελούμενος της παρουσίας των εκπροσώπων των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων απ’ την Ελλάδα άλλη μια φορά ήταν άμεσος στην ανάγκη αποφυγής της μεταφοράς στο Βορειοηπειρωτικό χώρο της μικροπολιτικής και μικροκομματικής συμπεριφοράς απ’ την Ελλάδα.

Τέλος ο Έπαρχος Κάτω Δερόπολης και Πρόεδρος του Παραρτήματος Αργυροκάστρου κ. Δ. Μαλιούκης παρέθεσε δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου